Diagnoza de sistem: prima etapa pentru dezvoltarea scenariilor de succes pentru invatamantul superior romanesc pe termen lung
In cadrul conferintei "Provocari pentru Invatamantul Superior Romanesc”, profesori universitari, reprezentanti ai Academiei Romane, rectori si decani din cele mai importante universitati din tara, reprezentanti ai mediului economic si ai societatii civile au dezbatut la sfarsitul acestei saptamani, rolul si locul pe care il au universitatile in societatea romaneasca.
Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului "Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc" de catre Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU) impreuna cu Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) si Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior (CNFIS).
Peste 200 de participanti la eveniment au dezbatut, in plen si in sesiuni paralele, rapoartele de analiza diagnostic a sistemului de invatamant superior realizate in perioada iulie-septembrie 2009 de cinci paneluri de experti pe urmatoarele domenii:
-
Universitatile si dezvoltarea capitalului uman
-
Universitatea si cunoasterea
-
Universitatea si mediul economic
-
Universitatea si valorile sociale
-
Universitatile in contextul europenizarii si globalizarii
Dintre participanti enumeram: acad. Ion Haiduc, presedintele Academiei Romane, prof. dr. ing. Ioan Dumitrache, presedintele CNCSIS, prof univ. dr. Lazar Vlasceanu, vicepresedinte CNCSIS, prof. univ. dr. Ion Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si vicepresedinte al Consiliului National al Rectorilor, prof.univ. dr. Andrei Marga, rectorul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca, prof. dr. ing. Serban Agachi, presedintele UBB, prof univ. dr. Adrian Miroiu, presedintele Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA) Bucuresti, prof univ. dr. Dumitru Miron, prorector ASE, prof univ. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, prof. dr. ing. Anton Anton, prorector al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, ,conf. univ. dr. Remus Pricopie, decan al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA Bucuresti, prof. univ. dr. Cezar Birzea, director al Institutului de Stiinte ale Educatiei, d-na Maria Grapini, presedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, d-na Silvia Ciuca, director al Institutului National de Cercetare pentru Munca si Protectie Sociala, d-nul Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
“Pentru crearea si implementarea unor politici publice performante este necesara o consultare la scara larga a actorilor implicati. In domeniul invatamantului superior, proiectul strategic Calitate si Leadership va realiza acest proces amplu de consultare, implicand peste 10.000 de actori din sistem” a spus prof. univ. dr. Adrian Curaj, coordonatorul proiectului.
Fiecare dintre cele cinci paneluri a prezentat in plen si a discutat, in cadrul unui seminar de lucru, impreuna cu participantii invitati, raportul de analiza diagnostic asupra invatamantului superior romanesc pe domeniul analizat, pentru a primi observatii si recomandari in vederea finalizarii acestuia. Ideile si propunerile rezultate in cadrul conferintei vor fi integrate in documentele finale privind starea invatamantului romanesc pe cele cinci domenii de interes si vor sta la baza dezvoltarii scenariilor de succes, in cadrul etapelor viitoare ale proiectului „Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc”. La sfarsitul lunii ianuarie 2010, scenariile vor fi dezbatute public pe parcursul a cinci conferinte succesive la care vor participa, in total, peste 250 persoane, actori cheie interesati de sistemul de invatamant superior.
Rapoartele finale ale analizei diagnostic a invatamantului superior romanesc se vor regasi pe pagina web a proiectului, www.edu2025.ro , incepand cu a doua jumatate a lunii noiembrie 2009.
Informatii suplimentare
Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este unul din cele cinci proiecte strategice pentru invatamantul superior derulate de UEFISCSU impreuna cu CNCSIS si CNFIS si finantate prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, www.forhe.ro .
Misiunea UEFISCSU este de a gestiona resursele financiare necesare in vederea sustinerii dezvoltarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare. Pentru aceasta, organizatia urmareste atragerea de noi surse financiare si orientarea activitatilor sale spre un management de calitate al finantarii invatamantului superior si al cercetarii stiintifice.
Obiectivul general al proiectului “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este sa dezvolte, prin implicarea tuturor partenerilor relevanti, o viziune si o strategie pentru invatamantul superior romanesc (pentru orizontul anului 2025), care sa fundamenteze politicile si actiunile pe termen mediu si lung contribuind la imbunatatirea managementului strategic, financiar, al resurselor umane si al resurselor de invatamant ale universitatilor, la promovarea inovarii, a cooperarii si a parteneriatului intre universitati, mediul de afaceri si centrele de cercetare pentru dezvoltarea societatii cunoasterii din Romania.
Contact: presa.proiecte@uefiscsu.ro
Data publicarii: