Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Comunicate de presa

Constructia scenariilor de succes pentru invatamantul romanesc – tema de dezbatere pentru cel de-al doilea workshop din cadrul Dialogurilor de la Bucuresti

Constructia scenariilor de succes pentru invatamantul romanesc – tema de dezbatere pentru cel de-al doilea workshop din cadrul Dialogurilor de la Bucuresti

In perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2009 a avut loc al doilea workshop din seria Dialogurilor de la Bucuresti, cu tema „Scenario Building: Methods, Approaches and Applications In Higher Education” (Constructia de scenarii: metode, abordari si aplicatii in invatamantul superior).
In cadrul evenimentului, 12 specialisti internationali in studii prospective au impărtasit din experienta pe care o au in constructia de scenarii de succes in diferite domenii, precum si metodologia acestui proces (ex. Delphy, analiza trendurilor etc).

„Dialogurile de la Bucuresti” reprezinta un concept care reuneste 10 evenimente de tip atelier de lucru colaborativ (mutual learning workshop). De-a lungul celor 10 workshopuri, vor participa cei mai importanti specialisti in studii prospective (foresight) din lume, precum si specialisti în invatamantul superior din Romania. Rezultatele fiecarui atelier vor fi incarcate pe o platforma colaborativa online (ForWiki va fi disponibila din 2010) pentru utilizare ulterioara in exercitii de foresight.
 
Organizatorul acestor workshopuri este Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU), prin proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc”.

Proiectul “Calitate si Leadership pentru
Invatamantul Superior Romanesc are ca obiectiv crearea unor conditii favorabile pentru ca invatamantul superior romanesc sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, in contextul globalizarii si schimbarii paradigmelor din invatamantul superior. 

Gill Ringland
, bine cunoscuta ca autor („Scenario Planning”, Wiley, 2006 si „Scenarios in Public Policy” ,Wiley, 2002) consultant si trainer pe constructia de scenarii si strategie a prezentat, in cadrul workshop-ului studii de caz - proiecte de foresight realizate pentru Guvernul Scotian si pentru universitati din Marea Britanie, subliniind faptul ca scenariile si cunoasterea factorilor schimbarii, sunt instrumente utile pentru a gestiona schimbarea si incertitudinea. 

George Cairns, profesor de Management din cadrul RMIT University, Melbourne, Australia a aratat ca scenariile nu prezic viitorul, ci contribuie la intelegerea prezentului si ofera un cadru pentru decizii informate cu privire la strategiile, planificarea si alocarea resurselor in cadrul organizatiilor. 

Alaturi de acestia, contributii valoroase au avut si Murray Turoff,  profesor emerit al New Jersey Institute of Technology, Elie Faroult, expert al Foresight Unit din cadrul Comisiei Europene, Kiira Karkkainen, analist al Centre for Educational Research and Innovation (CERI) din cadrul OECD, 
Ziauddin Sardar, City University London, editor al prestigioasei reviste de studii prospective „Futures”, Katjia Pook, consultant independent cu expertiza in managementul capitalului intelectual, Ozcan Saritas, cercetator la PREST, Manchester Institute of Innovation Research, University of Manchester si Riel Miller, expert international in designul si implementarea proiectelor strategice de foresight. 

Dezbaterile au fost coordonate de catre prof. Dragos Aligica, membru cercetator al Mercatus Center la George Mason University. 

Urmatorul workshop va avea loc in luna decembrie 2009.

Informatii suplimentare
Proiectul “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este unul dintre cele cinci proiecte strategice pentru invatamantul superior derulate de CNCSIS, CNFIS si UEFISCSU si finantate prin Fondul Social European, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. 
Misiunea UEFISCSU este de a gestiona resursele financiare necesare in vederea sustinerii dezvoltarii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice universitare. Pentru aceasta, organizatia urmareste atragerea de noi surse financiare si orientarea activitatilor sale spre un management de calitate al finantarii invatamantului superior si al cercetarii stiintifice.

Obiectivul general al proiectului “Calitate si Leadership pentru Invatamantul Superior Romanesc” este sa dezvolte, prin implicarea tuturor partenerilor relevanti, o viziune si o strategie pentru invatamantul superior romanesc (pentru orizontul anului 2025), care sa fundamenteze politicile si actiunile pe termen mediu si lung contribuind la imbunatatirea managementului strategic, financiar, al resurselor umane şi al resurselor de invatamant ale universitatilor, la promovarea inovarii, a cooperarii si a parteneriatului intre universitati, mediul de afaceri si centrele de cercetare pentru dezvoltarea societatii cunoasterii din Romania.

 

Contact: presa.proiecte@uefiscsu.ro

Data publicarii:

Arhiva

toate articolele